Jak dieta wpływa na samopoczucie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni?

Strona Główna / Jak dieta wpływa na samopoczucie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni?
Odporność

Ryż, owoce morza, ryby – to bez wątpienia znaki rozpoznawcze kuchni japońskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu otrzymała takie miano – wystarczy spojrzeć na statystyki przedstawiające długość życia w poszczególnych krajach. To właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi najstarsza żyjąca obecnie kobieta, Kane Tanaka, która w 2020 roku skończyła 117 lat. Wyniki Japonii są godne pozazdroszczenia, a eksperci nie mają wątpliwości, że jest to między innymi zasługa zdrowej, ale jednocześnie bardzo smacznej i energetycznej diety.

Niskokalorycznie, ale sycąco

Kuchnia japońska jest niskokaloryczna, jednak różnorodność jej składników oraz ilość spożywanych dań sprawia, że uczucie sytości towarzyszy Japończykom przez następne kilka godzin po skończonym posiłku. Jest to spowodowane tym, że każde danie składa się z kilku stałych elementów: zupy, ryżu oraz 2-3 innych dań, do których powinno się zaparzyć zieloną herbatę poprawiającą trawienie. Nic dziwnego, że mając tak opracowaną dietę, Japończycy mogą pochwalić się bardzo niskim odsetkiem osób otyłych, który wahał się od 3% do 5% w ciągu ostatnich kilku lat.

Charakterystyczny smak japońskim potrawom nadają głównie: sos sojowy, sake (wino z ryżu), miso (sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego), olej sezamowy czy ostry chrzan wasabi. Co ciekawe, wasabi w żaden sposób nie kojarzy się nam z radością i optymizmem, a jednak pobudza organizm do produkcji endorfin – „hormonów szczęścia”, które wprawiają w dobry nastrój.

Większość produktów możemy znaleźć w supermarketach w dziale orientalnym lub w sklepach ze zdrową żywnością, które cieszą się coraz większą popularnością. Kupimy w nich wszystko co potrzeba do stworzenia pysznych, tradycyjnych, japońskich dań.

Owoce morza źródłem cennych witamin

Chcąc zasmakować orientalnych potraw w swojej kuchni, szczególną uwagę warto poświęcić owocom morza, które zawierają wiele cennych witamin i składniki mineralne, mające istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Do najpopularniejszych i najchętniej wybieranych zaliczamy te wskazane poniżej.

  • Krewetki zawierają znaczne ilości witamin B12, B6, niacyny i witaminy E. Są również źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, a także bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
  • Homary są natomiast źródłem witaminy E, która jest antyoksydantem, zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych oraz bierze udział w procesie wchłaniania witaminy A i witaminy C. Są też bogate w miedź, selen, cynk i fosfor.
  • Kalmary składają się z bardzo rzadko występujących w środowisku pierwiastków: fluoru odpowiadającego za kondycję zębów i kości, jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy oraz selenu, który wspomaga leczenie depresji. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B.
  • Ośmiornice zawierają w swoim składzie liczne aminokwasy, m.in. leucynę, która jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, czy tryptofan wpływający na dobre samopoczucie. Oprócz tego składają się ze znaczącej ilości witamin: A, B6 i B12, a także miedzi, selenu oraz żelaza.

 

Jak widać, kuchnia japońska nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą. W związku z tym warto się nią zainspirować i urozmaicić swoja dietę, co na pewno przyniesie w przyszłości pozytywne efekty.

 

 

Źródła:

M.Booth “Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii.”,tłum. Magdalena Rabsztyn, Warszawa:Grupa Wydawnicza PWN, 2013
R. Ross Watson, V.R. Preedy “Dietary Interventions in Liver Disease. Foods, Nutrients, and Dietary Supplements”, 2019
M. Moraszczyk „Kuchnia japońska – najzdrowsza dieta na świecie” (dostęp:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/kuchnia-japonska-najzdrowsza-dieta-na-swiecie-aa-AZFP-ck2B-QMjZ.html)
Owoce morza – właściwości, skład i rodzaje owoców morza
(dostęp:https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/owoce-morza-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-owocow-morza,23597.html#zalety-zdrowotne-owocow-morza)
Owoce morza – dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje(dostep:https://zywienie.abczdrowie.pl/ryby-i-owoce-morza)
Kuchnia japońska, a zdrowie. Zasady japońskiej diety(dostęp:https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/kuchnia-japonska-a-zdrowie-zasady-japonskiej-diety)

Napisz do nas

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, możesz skorzystać z formularza kontaktowego i napisz do nas.

Nie czytelne? Zmień tekst. captcha txt

Zacznij pisać a następnie naciśnij klawisz Enter aby wyszukać